3 Strategi FREE Traffic

3 Strategi FREE Traffic

Ada banyak jenis traffic yang baik dalam bisnes online. Namun, dalam semua trafik tersebut tak ada yang boleh menyamai trafik PERCUMA dari facebook.

3 strategi yang anda boleh gunakan ini sangat mudah dan pasti semua pun boleh lakukan.

Free Traffic

Strategi # 3 – Manfaatkan Rangkaian Peribadi Anda

Facebook personal anda dan semua rakan facebook anda dah cukup untuk dapatkan trafik kerana rakan anda ni memang dah kenal anda, jadi dah tentu mereka berminat dengan apa yang anda kongsikan. Pastikan rakan anda ini adalah rakan yang tepat. Bagaimana nak dapatkan rakan yang tepat? Nanti saya kongsikan.

Dan tak perlu takut untuk minta rakan anda share konten yang anda beri sebab inilah cara mudah untuk sampaikan konten anda ke audien yang lebih besar.

Free Traffic

Strategi # 2 – Libatkan diri dalam Niche Anda

Tak kira apa saja niche anda, pasti ada Facebook group yang sesuai untuk anda 🙂

Mengikut perangkaan Facebook

  • Lebih dari 1.8 bilion pengguna facebook
  • Facebook Group bersifat lokal naik 3.3X ganda pada 2020
  • 26% grup tersebut adalah berkaitan hobi

Inilah adalah audien yang sangat besar dan sangat engage dengan grup yang disertai mereka. Jadi carilah grup yang sesuai dengan niche anda dan mulakan networking.

Bergantung pada peraturan grup, anda mungkin perlu berinteraksi dengan orang lain sebelum mempromosikan bisnes anda. Tetapi sekali lagi, membina hubungan peribadi atau networking dengan orang lain di kawasan atau sama niche dengan anda sangat penting.

Sekiranya peraturan grup membenarkan, anda boleh berkongsi konten yang anda buat mengikut nichen anda, dan akhirnya mempromosikan perniagaan anda.

Dan bila anda dah terer dalam networking dalam grup ni, tibalah strategi paling Uno sekali 🙂

Free Traffic

Strategi # 1 – Buat Grup Anda Sendiri

Bila anda dah ada network dalam niche anda sendiri yang boleh respon dengan topik yang anda bincangkan, dah sampai masa buat grup sendiri. Atau kita selalu namakan sebagai Bina Kolam Sendiri. Inilah cara yang paling efektif untuk jana trafik percuma dari facebook.

Tak kisah kalau anda bermula dengan grup yang kecil kerana grup ni mengikut niche yang anda buat. So selalunya engament adalah sangat tinggi.

Galakkan member dalam grup untuk cerita tentang grup yang anda bina sekarang. Dari sinilah network dan trafik anda akan mula berkembang.

Teknik ni simple malahan nampak sangat simple. Tapi ia tak semudah itu ya :). dalam kolam ni bukan untuk kita sell, sell, sell…lama2 orang akan bosan dan terus left group.

Setiap kolam haruslah dibelai dan diberi makan. Makanan dia adalah konten yang memberi manfaat dan mungkin kadangkala sesuatu yang PERCUMA seperti mana yang Solvy selalu berikan iaitu Seminar PERCUMA

Basic Rule adalah beri makan 3 kali dan sekali menjual. Begitulah seterusnya. Jangan jadikan kolam anda sebagai kolam iklan semata mata sebab database dalam kolam anda ni sangat berharga.


Rakan yang tepat

Seperti yang saya janjikan pada permulaan ayat tadi anda haruslah ada rakan yang tepat sebagai rakan facebook anda.

Ia seakan rakan yang anda pilih secara tepat melalui Iklan berbayar Facebook tetapi kalai ini anda boleh buat dengan zero kos.

Anda boleh gunakan feature Auto Add friends dalam software FBOOM.

Anda boleh sedut siapa saja rakan dari mana2 grup atau page sifu2 hebat yang aktif atau yang berkaitan dengan niche anda dan jadikan mereka rakan yang tepat.

Dengan ini bila anda post sesuatu konten pasti rakan anda akan engage dengan konten yang anda kongsikan

Dan jika rakan itu masih juga tidak aktif anda boleh gunakan feature Auto Engagement dalam FBOOM untuk autokan semua komen pada wall rakan-rakan anda

MUDAH BUKAN? 🙂

Jika anda berminat nak dapatkan FBOOM sila KLIK DI SINI

Free Traffic